Behandeling littekens

Littekens na een ongeluk of ingreep en littekens die ontstaan zijn door ernstige acne kunnen je zelfvertrouwen ernstig ondermijnen. Vaak geven mensen uit je omgeving aan dat het best meevalt, maar als u elke dag bezig bent ze zo goed mogelijk te camoufleren of te verstoppen, helpt dat goed bedoelde commentaar niet. Een effectieve behandeling om de littekens te verminderen biedt dan uitkomst.

Het ontstaan van littekens

Een litteken ontstaat tijdens het genezingsproces van een wond. Na ongeveer een jaar heeft een litteken zijn definitieve vorm gekregen. Meestal ontstaat na genezing een wit, vlak litteken dat in veel gevallen niet als storend wordt ervaren. Soms verloopt het genezingsproces echter anders en ontstaat een litteken dat bijvoorbeeld erg rood ziet, hard of stug is of waarbij het weefsel rondom het litteken verandert of vermindert. Deze littekens vallen veel meer op en dan ontstaat vaak de wens om iets aan het litteken te doen.

Behandeling littekens

De behandeling van een litteken hangt af van de ernst en aard van de ontsiering. Sommige littekens kunnen het best operatief verwijderd of verminderd worden. Maar er zijn meer mogelijkheden die goede resultaten bieden.

Een TCA peeling helpt bij het verminderen van littekens die ontstaan zijn door acne. Het is ook geschikt voor de behandeling van atrofische littekens waarbij het huidweefsel rondom het litteken is afgenomen en bij hypertrofische littekens. Dit zijn brede, roze tot rode littekens waarbij te veel collageen weefsel is gevormd.

Ook een behandeling met hyaluronzuur kan uitkomst bieden. Het litteken wordt dan opgevuld en daardoor minder zichtbaar.

Om de beste behandeling te kiezen kijkt een arts naar de aard van de littekens en de huid om het litteken en doet op basis van de diagnose een voorstel.

Resultaat

Bij een chemische peeling verwijderen we  de bovenste huidlaag met een chemisch schuurmiddel. Dat gaat dieper dan een peeling bij een schoonheidsspecialist en is daarom een behandeling die uitsluitend door een huidtherapeut of een bevoegd arts mag worden verricht. Het effect van een chemische peeling is echter groot en blijft lang zichtbaar. Uw huid ziet er na de behandeling jonger, frisser en egaler uit en littekens zijn veel minder zichtbaar.

Kosten

De kosten van een littekenbehandeling verschillen sterk per litteken en hangen af van de aard van de behandeling.

Mogelijke complicaties

Met een chemische peeling wordt de huid geschuurd, waardoor deze enkele weken extra kwetsbaar is. Dat betekent dat er meer risico is op een infectie. Bovendien moet u de huid na afloop heel goed beschermen tegen de zon. We raden aan om ten minste zes weken zoveel mogelijk uit de zon te blijven en om een crème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken. Andere bijwerkingen die kunnen optreden zijn onder andere een dunnere huid, roodheid, jeuk en kleine korstjes.

Een behandeling met hyaluronzuur heeft geen bijwerkingen. Hooguit is de huid na het injecteren van hyaluronzuur hier en daar wat rood.

Om de kans op complicaties zo klein mogelijk te maken, kijken we in een intakegesprek heel goed naar uw huid en bespreken we uw medische voorgeschiedenis met u.

Meer informatie

Uitgebreide informatie over een chemische peeling of hyalaronzuur.